Van de stobbe en de bossen
   
  Projecten
   
    Nederlands | English | Bahasa Indonesia    
    Uitgangspunt | Nieuws | Projecten | Medewerkers | Contact | Stichting | Bestellen| Water van goud | Wayang Agresi |
 

 

     
           

 

Documentaire projecten

De documentaire projecten worden uitgebracht op DVD en zijn o.a. in opdracht van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie tot stand gekomen. De try-out van Indonesische portretten deel 1 vond plaats bij de NIOD-dag tijdens het literatuurfestival Winternachten in januari 2007.  De eigenlijke première was 7 juni 2007 bij het Beeld voor Beeld festival, het jaarlijkse Nederlandse filmfestival voor de antropologische film.

Deel 2, een schrijversportret van de Indonesische dichter Ajip Rosidi ging in premiere tijdens het Winternachten literatuur festival 2007. Ajip Rosidi vertolkte 3 gedichten op electronische muziek van Jos Janssen. De dvd met Engelse ondertiteling kan besteld worden via info@destobbe.org

Documentaire installatie Van de stobbe en de bossen

De documentaire installatie Van de stobbe en de bossen gaat over een onderduik- en verzetsgeschiedenis in Zuidoost Drenthe. Ze ging in premiere in het oorlogsherinneringscentrum Kamp Westerbork (2004)

De documentaire werd tevens vertoond in het Centrum voor de Beeldende Kunst, Emmen (2005) en het Joods Historisch Museum te Amsterdam (2005/6).

 

 

 

Water van goud-herinneringen aan een oorlog deel 1

De titel van water van goud (2010) is afgeleid van het Javaanse gedicht ‘Tirta Kencana’ dat gedeclameerd wordt bij een graf van een Indonesische oudstrijder waar we filmden. Een declamatie om een jonge generatie Indonesiërs er aan te  herinneren dat de onafhankelijkheid van Indonesië met moed is bevochten en niet cadeau is gegeven door Nederland. Een oproep tot strijdbaarheid omdat de dode strijders vanuit de hemel neerzien op onze handelingen en tekortkomingen. Een gedicht dat Nederland er aan mag herinneren dat daar ook ongeveer 4000 Nederlandse strijders liggen begraven. Een zwarte bladzijde van Nederlands nationale geschiedenis die letterlijk in de Javaanse bodem lijkt te zijn opgeborgen.

Een verzameling korte portretten, meanderend tussen heden en verleden en tussen twee naties die nog verder weg van elkaar kwamen te liggen dan ze al lagen. De dingen ook die mensen niet kunnen vergeten om ze nog één keer met ons te willen delen. 

Libera Me / men moet kennen de geschiedenis

In de documentaire Libera Me (2015) reflecteren zowel Indonesische als Nederlandse veteranen op de oorlog en vertellen gezamenlijk één groter verhaal. 

De ogenschijnlijk verschillende posities vervloeien.

Libera Me werd getoond in Museum Bronbeek (2015) als onderdeel en reflectie binnen de tentoonstelling Oorlog! Van Indie tot Indonesie 1945 - 1950     

 

Community art projecten

Binnen Community art projecten, een nieuw initiatief van Stichting De Stobbe, worden verschillende kunstdisciplines ingezet om tot een groter intercultureel begrip te komen binnen een gemeenschap in achterstandswijken.

Als eerste zal in Juni 2014 het project van deur tot deur uitgevoerd worden door de kunstenaars Jos Janssen en Pieter van de Pol i.s.m. Volkshuisvesting Arnhem, Het Fonds Cultuur Arnhem, Het Prins Bernhardfonds afd. Gelderland en het Kunstbedrijf Arnhem.

Muziek marathon projecten

Binnen muziek marathon projecten, een nieuw initiatief van Stichting De Stobbe, worden Europese en niet-Europese muziekstijlen ingezet om  tot een groter intercultureel begrip te komen. Als eerste project zal de Muziek marathon Bronbeek 2015 dienen.(gepland Augustus 2015)