Header image
   
  dvd's bestellen    
   
    Nederlands | English | Bahasa Indonesia    
    Uitgangspunt | Nieuws | Projecten | Medewerkers | Contact | Stichting | Bestellen| Water van goud | Wayang Agresi |
 

 

 

Van de stobbe en de bossen   Van de stobbe en de bossen

Een documentaire-installatie over een onderduik- en verzetsgeschiedenis in Zuidoost Drenthe. Onderduiker Ab van Dien krabbelde zijn dagboeknotities op velletjes papier die hij begroef in het bos.  Zijn onvoorstelbare en bizarre verhaal over vervolging, opgejaagd worden, hulp en opoffering, wordt opnieuw verteld. Afgewisseld met de herinneringen van enkele betrokken helpers van toen, beelden van het bos, het ree dat ontkomt aan het schot van de jager, en de stem van Remco Campert: verzet begint niet met grote woorden maar met kleine daden .
De documentaire-installatie is opgezet als een vertelling in de ruimte, met verschillende beeldschermen, een ruimtelijke geluidsmontage en in het midden een gereconstrueerde stobbe: de turfstapel die als tijdelijk onderduikhol diende. Van de stobbe en de bossen is naderhand samengebracht op één video.

[Bestellen bij: info@destobbe.org o.v.v. dvd 001]

   
         

 

 

 

Indonesische portretten deel 1   Indonesische portretten deel 1
Fascinatie voor het Nederlands dat door de oudste generatie Indonesiërs wordt gesproken was de aanleiding voor dit filmproject. Een taal die nog geleerd is in de koloniale tijd en die een vehikel is naar dat verleden. Zes gefilmde portretten van ouderen in Yogyakarta geven elk een persoonlijk beeld van een geschiedenis die wij met Indonesië delen, de dekolonisatie, hun onafhankelijkheidsstrijd en de Nederlandse poging die te keren. Opvallend is hun toewijding aan onze taal; hun Javaanse verzoenende levenshouding stemt tot nadenken.

[Bestellen bij: info@destobbe.org o.v.v. dvd 002]

 

    Over Indonesische portretten deel 1

De waardigheid en menselijkheid, de weloverdachtheid en wijsheid van deze mensen is ontroerend mooi. […] Deze mensen zijn ondanks hun leeftijd nog steeds idealistisch, nog steeds heel duidelijk over goed en kwaad, nog steeds zo levend. Ze spiegelen een Nederlands-zijn waar we misschien gedeeltelijk wel trots op kunnen zijn, waar men van kon houden. De mensen tonen ook dat mensen die innerlijke waardigheid bezitten niet te overheersen zijn. Ik besef nu pas dat de ontmoeting met Indonesische mensen en culturen, de Nederlandse cultuur waarschijnlijk veredeld heeft, iets minder boers gemaakt, er iets aan heeft toegevoegd.’ 

drs. Metje Postma, vakgroep Visuele Etnografie Universiteit Leiden

   

 

 

Indonesische portretten deel 2   Indonesische portretten deel 2

Ajip Rosidi is een indonesische schrijver en dichter. Zijn eerste gedichten schreef hij in de tijd dat indonesië zich vrijmaakte van het koloniale bewind. Kritisch was hij en is hij nog steeds, zowel ten aanzien van de kolonisator van weleer als de eigen politieke leiders. Jos Janssen voorzag drie van zijn jeugdgedichten van een sonologische compositie. De stem van Ajip Rosidi vermengt zich met de klank van Janssens interpretatie. Vervolgens is een filmportret van de schrijver opgenomen waarin hij zijn visie op de dekolonisatie geeft en de gevolgen daarvan op de regionale culturen in Indonesië tot op de dag van vandaag.

Deel 2, ging in premiere tijdens het Winternachten literatuur festival 2007.

[Bestellen bij: info@destobbe.org o.v.v. dvd 003]

 

   
 

 

Water van goud   Water van goud

De titel is afgeleid van het Javaanse gedicht ‘Tirta Kencana’ dat gedeclameerd wordt bij een graf van een Indonesische oudstrijder waar we filmden. Een declamatie om een jonge generatie Indonesiërs er aan te  herinneren dat de onafhankelijkheid van Indonesië met moed is bevochten en niet cadeau is gegeven door Nederland. Een oproep tot strijdbaarheid omdat de dode strijders vanuit de hemel neerzien op onze handelingen en tekortkomingen. Een gedicht dat Nederland er aan mag herinneren dat daar ook ongeveer 4000 Nederlandse strijders liggen begraven. Een zwarte bladzijde van Nederlands nationale geschiedenis die letterlijk in de Javaanse bodem lijkt te zijn opgeborgen.

Vanaf Januari 2011 in Musseum Bronbeek te Arnhem

[Bestellen bij: info@destobbe.org o.v.v. dvd 004]