Van de stobbe en de bossen
 
  Medewerkers
 
    Nederlands | English | Bahasa Indonesia    
    Uitgangspunt | Nieuws | Projecten | Medewerkers | Contact | Stichting | Bestellen| Water van goud | Wayang Agresi |
 

 


Jos Janssen   Martin van den Oever   Willy Adriaans

Houdt zich bezig met Documentaire, Sonologie, Gamelan en geluidstechniek. Hij studeerde elektronische- en computermuziek aan het Instituut voor Sonologie aan de Rijksuniversiteit van Utrecht. Werkte met regisseurs als Ger Thijs (Oom Wanja), Helmuth Woudenberg (Medea) en Frans Zwartjes (Medea). Werkte met de Javaanse choreograaf Miroto, de Canadese librettist/componist Paul Goodman en de Duitse kunstenaar Constantin Jaxy. Met Jaxy won hij voor "Morandi's klarinet" een internationale prijs voor compositie te Bourges, Frankrijk. Deze compositie werd tevens getoond in een overzicht van 60 jaar Nederlandse electronische muziek (2005). Tussen 1980 en 1986 heeft hij gamelanmuziek gestudeerd aan de ASKI (Akademi Seni Karawitan Indonesia) te Solo (Java). Als geluidstechnicus is hij gespecialiseerd in klassieke muziek (westers en niet-westers). Janssen heeft vele radioprogramma’s over gamelanmuziek gemaakt voor o.a. de VPRO. Een tiental jaren is hij parttime werkzaam geweest als mediatechnicus in het VA-AVMI (Verbal Art in the Audiovisual Media of Indonesia) en Indonesian Mediations Project van de Universiteit te Leiden. In het kader van de conferentie Van Indië tot Indonesië onder auspiciën van Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) presenteerde hij drie nieuwe composities in een schrijversportret van Ajip Rosidi in het Winternachten literatuur festival 2007 te Den Haag. Jos Janssen is meer dan dertig jaar nauw betrokken bij de Indonesische samenleving en cultuur en voelt zich verbonden met de internationaal georiënteerde ‘nieuwe generatie Indonesiërs’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Is documentair filmer en fotograaf opgeleid aan de kunstacademies in Den Haag en Arnhem. Hij houdt zich bezig met architectuurfotografie, stereofotografie, stereofilm, documentaireproducties en tentoonstellingsvormgeving. Veel van zijn projecten bewegen zich op het snijvlak van beeldende kunst en de sociale wetenschap en is op te vatten als een vorm van visuele antropologie. Het geldt ondermeer voor een groot project over Nederlandse streekdracht dat hij opzette samen met het Nederlands Openluchtmuseum. Van den Oever was eveneens betrokken bij de organisatie van het Beeld voor Beeld festival voor visuele antropologie. In 2007 presenteerde hij samen met Petra Timmer en Jos Janssen het eerste deel van “Indonesische portretten’ in het kader van het onderzoeksprogramma Van Indië tot Indonesië onder auspiciën van Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). De premiere hiervan was bij het BeeldvoorBeeld-festival, het internationale filmfestival voor de antropologische film in het Tropentheater te Amsterdam in juni 2007. 

 

Studeerde Culturele Antropologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (kandidaats) en  volgde bovendien – geboren in Indonesië en tweetalig opgevoed – ruim twee jaar onderdelen van de studie Indonesische Talen en Letteren aan de Rijksuniversiteit Leiden.
Vanaf 1985 geeft ze intensieve taaltrainingen Indonesisch bij diverse instituten, onder andere  het NIOW te Zeist.
In de periode 1993-1996 werkte ze – als taaltrainer, vertaler en tolk – mee aan de tv-serie In naam der Koningin en aan de documentaire Atjeh Atjeh, producties van de NCRV.
Sinds 1996 is ze verbonden aan het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek (KTOMMB) te Arnhem. Ze werkt daar – als bibliothecaris – op het Kenniscentrum, gespecialiseerd  in de koloniale geschiedenis van Nederlands-Indië, met name het militair-historische aspect daarvan.
Ze is sinds een paar jaar programmeur van de Stichting IndoFILMcafé, een stichting die iedere maand in Villa LUX te Nijmegen films en documentaires over Nederlands-Indië en Indonesië presenteert.
Met Martin van de Oever en Jos Janssen werkte ze intensief samen o.a. als vertaler binnen het documentair project Water van Goud.